Bulgaria 19.7 - 30.7 2005

Theotokosin katedraali

     
Roomalainen kylpylä

     
Varnan uimaranta

     
Tsarevetsin linnoitus

     
Veliko Tarnovo

     
Preobrazhenskin luostari

     
Grillijuhlat hostellilla

     
Plovdiv

     
Dzhumayan moskeija

     
Roomalainen amphiteatteri

     
Petko ja Pencho Slaveikos

     
Yuzhenin puisto

     

Päivä 43: Vama Veche - Varna
Vama Vechestä kävelimme pari kilometriä Bulgarian rajalle jossa oli toki takseja tarjolla (kalliiseen hintaan) mutta päätimme jatkaa jalkapatikassa vielä kuusi kilometriä Durankulakiin, missä hyppäsimme Varnaan menevään bussiin. Varnassa kaupungin ainoa hostelli oli täynnä, mutta paikan omistaja järjesti meille edullisen kotimajoituksen.

Päivä 44: Varna
Oli autuaasti unohtanut miten hankalaa on pelata näiden kyrillisten kirjamien kanssa: yritin aamulla tilata menuusta lattea, mutta sieltä tulikin jääkahvia... Koko päivä kului Varnan nähtävyyksiä kierrellen ja erityisesti kaupungin keskusta oli hieno, kokonaan autoilta suljettu kävelykatualue. Ja ruuan sekä oluen hinnatkin olivat vielä Romaniaakin halvemmat.

Päivä 45: Varna
Vierailin aamupäivällä Varnan arkeologisessa museossa jossa yllätyksekseni mukavan laajat ja informatiiviset kokoelmat. Iltapäivä kului kaupungin uimarannalla, mutta päivä oli niin tappavan kuuma, että parin oluen jälkeen oli pakko suunnistaa takaisin majapaikkaan.

Päivä 46: Varna - Veliko Tarnovo
Aamulla bussiasemalla ei tarvinnut odottaa lainkaan kun Veliko Tarnovoon menevä auto oli juuri lähdössä. Perillä osoittautui haastelliseksi löytää varaamani hostelli, kun kartassani katujen nimet oli latinalaisilla ja katukylteissä kyrillisillä kirjaimilla... Löysin lopulta perille ja Hikers Hostellilta oli hyvät näkymät Tsarevetsin linnoitukselle, jossa esitettiin komea valoshow illan pimettyä.

Päivä 47: Veliko Tarnovo
Lähdin jo aamutuimaan tutustumaan Tsarevetsin linnoitukseen ennenkuin aurinko alkaa porottamaan täydellä teholla. Linnoitus sinänsä oli hieno, mutta se paras anti löytyi sisällä olevasta kirkosta: ne freskot olivat sellaisen neron työtä, että Sikstuksen kappeli jäi toiseksi. Illalla löytyi niin hyvä (ja halpa) ravintola, että siellä tuli käytyä syömässä joka ilta Velikossa ollessa.

Päivä 48: Veliko Tarnovo
Olin eilen nousuhumalassa mennyt lupautumaan päivävaellukselle Preobrazhenskin luostarille ja vaikka päätä vähän kivisti lähdimme aamulla matkaan. Paikka sijaitsee viiden kilometrin päässä Velikosta ja vaikkei luostari itsessään ollut kummoinen nähtävyys, kävelyreitti sinne meni mukavan metsän läpi josta matkan varrella löytyi mm. komea vesiputous.

Päivä 49: Veliko Tarnovo
Huilailin koko päivän lueskellen ja ainoa aktiviteetti oli illan grillijuhliin osallistuminen hostellilla. Ja osallistumisella tarkoitan lähinnä syömistä, en ruuan valmistusta. Veliko Tarnovo oli Slovakian Levocan ja Romanian Sighisoaran ohella yksi suosikkipaikoista tällä reissulla.

Päivä 50: Veliko Tarnovo - Plovdiv
Bongasin aamulla bussiasemalla Plovdivin nimen kyrillisin kirjaimin kirjoitettuna yhden bussin ikkunasta ja hyppäsin kyytiin. No eihän se mihinkään Plovdiviin ollut menossa, vaan tulossa sieltä. Lipuntarkastaja kuitenkin huomasi erheeni ennenkuin bussi lähti asemalta ja ohjasi mut oikeaan autoon. Perillä plovdissa hostelli oli pienin ikinä ja sieltä löytyi ainoastaan kuusi petipaikkaa.

Päivä 51: Plovdiv
Vierailin aamulla ensitöikseni Eumolpiasin raunioilla, jossa on ollut asutusta jo 5000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Paikka oli lievä pettymys, muutama graffitein töhritty kivenlohkare siellä täällä ja kusi haisi joka paikassa. Loppupäivä meni ympäri kaupunkia kävellessä, kävin Dzhumayan moskeijassa ja ihailin paikallista Roomanvallan aikaista amphiteatteria aidan takaa.

Päivä 52: Plovdiv - Sofia
Tarkoitus oli vierailla kaupungin etnomuseossa, mutta heräsin niin myöhään, että tuli kiire juna-asemalle. Junan piti lähteä laiturilta yksi, mutta niitäkin oli kaksi kappaletta? Onnistuin lopulta löytämään oikean junan ja pääsin Sofiaan. Pistäydyin illalla oluella hostellin vieressä olevassa ravintolassa jossa asiakaskunta oli kovin miesvoittoista. Kesti puolen kaljan verran ennenkuin tajusin istuvani paikallisessa homobaarissa...

Päivä 53: Sofia
Sofiassa ei ole mitään "pakollista" nähtävyyttä kirkkoja ja museoita lukuunottamatta joten koko päivä kuluikin vain ympäri kaupunkia kävelleskellessä. Onnistuin kuitenkin harhailemaan Yuzhenin puistoon, missä oli mukava olutterassi ja Stolichnoa, paikallista tummaa bock olutta, sai hanasta! Sielläpä se ilta sitten vierähtikin.

Päivä 54: Sofia
Sofian metrossa on ainoastaan kuusi pysäkkiä ja se on melko hyödytön kaltaisilleni turistille, mutta kun niissä on ollut tapana ajaa joka kaupungissa, niin päräytin keskustasta kolme asemaa eteenpäin josta tallustelin takaisin. Ja jotenkin askel johti illanpäälle taas Yuzhenin puistoon maistelemaan Stolichnoa...


    

REPPUMATKAT

Romania | Etusivu | Serbia