Mexico City osa I: 18.3 - 26.3.2008

Mexico City

     
Ratsupoliisit

     
Hedelmäsalaattia

     
Tequilaa!

     
Meksikolaista vapaapainia

     
Meksikolaista black metallia

     
Laukkukauppias

     
Mexico Cityn metro

     
Santa Muerte

     
Teotihuacan

     
Lucha libre voittajat

     
Guadalupen kirkko

     

Päivä 28: Puebla - Mexico City
Matka Mexico Cityyn kesti kaksi ja puoli tuntia ja on tämä sen verran järkyttävän kokoinen paikka, että viimeinen tunti taisteltiin Mexico Cityn ruuhkissa. Pistäydyin iltapäivällä ottamassa vähän tuntumaa kaupunkiin lintuperspektiivistä torre latinon näköalatasanteelta. Saastesumuakaan ei ollut hirveästi ilmassa, mutta silti rakennukset hävisivät horisonttiin. Vaan onhan täällä yli 20 miljoonaa asukastakin...

Päivä 29: Mexico City
Aloitin kaupunkiin tutustumisen historiallisesta keskustasta, missä aikani pyörittyäni eksyin johonkin valokuvanäyttelyyn. Näillä paikallisilla on jokin kumma fetissi kuvata ruumiita, joita näkee päivittäin sanomalehtien etusivuilla: Liikenneonnettomuuksissa kuolleita sekä rikollisten välien selvittelyissä tulleita raatoja ja samoja kuvia löytyi myös näyttelystä.

Päivä 30: Mexico City
Hipsin aamulla kaupungin keskuspuistoon eli Bosque de Chapulteciin. Ihmismassat tuntuivat kaikki valuvan kansallishistorialliseen museoon, joten päätin itsekin käydä tarkistamassa paikan: Rakennus itsessään oli hieno kaikkine muraaleineen, mutta sisältö jätti hiukan toivomisen varaa ja kaikki oli jälleen kerran selostettu ainoastaan espanjaksi. Paluumatkalla menetin hetkellisesti suuntavaistoni puistossa ja olin ns. eksyksissä. Pyörin siellä yli tunnin tuhansien ihmisten seassa kunnes löysin itseni taas kartalta.

Päivä 31: Mexico City
Vierailin päivällä Mercado Tepitolla eli "varkaiden torilla": Paikalla oli satoja kojuja ja kaikkea löytyi kuuden euron piraattileviksista kilpikonniin. Ja voi sitä pornon määrää... Mikä siinä on, että katolisissa maissa on aina kaikkein laajimmat valikoimat? Ja illalla katsomaan meksikolaista vapaapainia. Kaikki 17 000 lippua oli loppuunmyyty, mutta ostin mustan pörssin kaverilta piletin kaameaan kahden euron ylihintaan ja kyllä sieltä viihdettä irtosikin koko rahalla: Järjetön meininki kun 17 000 meksikaania huutaa täyttä kurkkua! Omaksi suosikikkipainijaksi kohosi ehdottomasti El Terrible.

Päivä 32: Mexico City
Lauantaisin täällä järjestetään Del Chopon "metallimarkkinat" minne paikalliset alakulttuurien edustajat kokoontuvat selailemaan metallipainotteisia myyntikojuja, kuuntelemaan livebändejä ja vaihtelemaan levyjä keskenään. Paikka oli helppo löytää kun seurasi metroasemalta niitä kaikkein epäsosiaalisimman näköisiä tyyppejä. Myyntikojuilta mukaan tarttui Gov´t Mulen debyytti CD sekä nippu flyereita, joista yksi mainosti tämänpäiväistä metallifestaria. No sehän piti lähteä illalla tarkastamaan: Yleisö tuntui koostuvan lähinnä toisiaan kyräilevistä bändeistä, enkä itsekään kestänyt sitä death- ja blackmetal kakofoniaa kuin kahdeksan ensimmäisen bändin ajan.

Päivä 33: Mexico City
"Are you in a facebook?" No vittu en ole! Tuo reppumatkaajien uusin kirous... Jos olisin saanut euron joka kerta kun joku kysyy tuota multa olisin jo rikas mies... Olen mielenkiinnolla seurannut tuon syövän leviämistä jo vuodesta 2006, mutta en kykene ymmärtämään sen tai minkään muunkaan "sosiaaliseen verkostoitumiseen" keskittyvien webbisivujen tuomia hyötyjä kenellekään? Ehkä vanha koira ei vaan opi enää uusia temppuja.

Päivä 34: Mexico City
Otin päivän teemaksi"vaihtoehtouskonnot" ja suuntasin ensin Mercado Sonoralle. Paikka oli keskittynyt lähinnä santeria uskontoon ja siihen liittyvään krääsään eli kaikenlaista amulettia sekä yrttiä oli myynnissä joita sitten sotkettiin keskenään eri käyttötarkoituksiin. Sieltä metroon ja Tepitoon Santa Muerten alttarille missä ihmiset palvovat naisen luurankoa (eli Santa Muertea). Ja juuri kun pääsin perille alkoivat pyssyt paukkua keskellä katua. Hyppäsin suojaan yhden auton taakse ja kyyristelin siellä kunnes poliisit saapuivat paikalle parin minuutin kuluttua. Uskaltauduin kurkkaamaan tapahtumapaikalle sen verran, että ei siellä ainakaan mitään raatoa näkynyt. Äkkiä valokuva alttarista ja helevettiin sieltä...

Päivä 35: Mexico City
Päätin vihdoin vierailla Teotihuacanin asteekkiraunioilla joita kaikki hehkuttavat. Piramide de Sol on maailman kolmanneksi suurin ja pitihän sinne huipullekin kiivetä. Näkymät olivat hienot, mutta pyramidi itsessään melko ruma kivikasa. Pienempi Piramide de Luna oli hienompi ja sitä ympäröivät pikkupyramidit loivat arkkitehtuurisesti näyttävämmän yhdistelmän. Eikä huipulle kiipeämisessäkään tullut hiki. Ja illalla taas katsomaan vapaapainia. Tällä kertaa näimme jopa tappelun yleisön edustajan ja painijan välillä.

Päivä 36: Mexico City
Muutama sata vuotta sitten joku paikallinen heinähattu oli vetänyt ilmeisesti huonoja sieniä ja Guadalupen neitsyt oli ilmestynyt hänelle. Ja katso! Uusi kultti oli syntynyt. Ajan mittaan siitä on tullut latinalaisen amerikan suojelupyhimys ja tuhannet ihmiset vierailevat Guadalupen kirkolla päivittäin. Alkuperäinen kirkko vaan on alkanut vajoamaan pehmeään maaperään ja on nyt romahtamisvaarassa. Voisi kuvitella, että ihmeitä tekevä impi olisi pelastanut oman pyhättönsä, mutta ei... Porukkaa kyllä kärrättiin pyörätuoleissa sisään, mutta en nähnyt kenenkään niistä kävelevän omin jaloin ulos.


    

REPPUMATKAT

Xalapa & Puebla | Etusivu | Mexico City osa II