Romania 6.7 - 18.7 2005

Romanian rautatie

     
Sighisoaran vanha kaupunki

     
Draculan syntymäkoti

     
Dracula matkamuistoja

     
Sighisoara

     
Romanialainen juna

     
Mustalaistori

     
Branin linna

     
Bukarest

     
Ortodoksipappi

     
Boulevard Unirii

     
Romanialainen veturi

     
Telttailu kielletty ?

     
Vama Veche

     
Matkalla Bulgariaan

     

Päivä 30: Oradea - Sighisoara
Oadea vaikutti mukavalta kaupungilta, mutta noilla hostellihinnoilla ei ollut varaa jäädä pidemmäksi aikaa. Joten hyppäsin aamulla Sighisoaran junaan ja jälleen kerran maisemat olivat komeat kun matkasimme läpi vuoriston. Ensivaikutelmat Sighisoarasta olivat myös positiiviset, mutta lykkäsin kaupunkiin tarkemmin tutustumisen huomiseen.

Päivä 31: Sighisoara
Hostellissa olleet juhlat venähtivät eilen aamuun, enkä päässyt sängystä ylös ennen iltapäivää. Tänään sattui myös Lontoon terrorisi-isku ja päivä kului suurimmaksi osaksi BBC:tä katsoen. Sain kuitenkin pyykättyä illalla, joten ei tämä nyt täydellistä ajanhaaskausta ollut.

Päivä 32: Sighisoara
Sighisoara tunnetaan Vlad Tepesin, johon Bram Stoker perusti Darcula hahmonsa, syntymäpaikkana ja niinkuin kuvitella saattaa, kaikkea mahdollista Dracula krääsää löytyy myynnissä. Tarkoitus oli käydä lounaalla "Draculan" syntymäkodissa joka on tätä nykyä ravintola, mutta hinnat olivat sen verran pilvissä, että lopulta piheys iski. Vaihdoin illalla hiukan lisää paikallista valuuttaa ja hetken aikaa pääsin nauttimaan miljonäärin elämää kun taskussa poltteli neljä miljoonaa leu:ta

Päivä 33: Sighisoara
Eilen tuli uutta miljonääri statusta juhlittua sen verran hartaasti, etten päässyt takaisin hostellille kuin vasta aamukuudelta. Romanialainen olut on tosin niin hyvää, ettei siitä tule edes krapulaa ja jatkoinkin kaupunkiin tutustumista iltapäivällä. Vierailtuani kellotornissa ja saksalaisella hautausmaalla suunnistin vielä kaupunkia ympäröivälle kukkulalle ihailemaan kaupunkia ylhäältä käsin.

Päivä 34: Sighisoara - Brasov
Matkalla Brasoviin päätin säästää hiukan rahaa ja ostin lipun paikallisjunaan. Onnistuin kuitenkin nousemaan epähuomiossa pikajunaan ja konnari alkaa laskuttamaan lipunhinnan erotusta joka oli 200 000 leuta. Ojennan äijälle rahat, tämä vinkkaa silmää, sanoo 50/50, lyö 100 000 leuta omaan taskuun ja antaa mulle 100 000 takaisin. Eli kaikki voittaa... (no, paitsi Romanian rautatieyhtiö)

Päivä 35: Brasov
Oli tarkoitus lähteä vaeltamaan Bucegi vuorille, mutta vettä tuli taas koko ajan, joten lykkäsin reissua ja lähdin tutustumaan paikalliseen mustalaistoriin. Mun parta herätti suurta kiinnostusta mustalaisten parissa ja koko ajan joku halusi hipeltää sitä, en tosin ymmärtänyt mitä ne yritti sanoa? Kaupungissa oli muutenkin huomattavan suuri romaniväestö ja melko vähävaraisen oloista porukkaa näyttivän olevan.

Päivä 36: Brasov - Branin linna - Brasov
Sää ei ollu vieläkään vaellukselle otollinen ja päätinkin vierailla lähistöllä sijaitsevalla Branin linnassa, jota paikalliset mainostavat "Kreivi Draculan linnana" vaikkei Vlad Tepes siellä ole koskaan edes vieraillut. Linna oli kuitenkin vaikuttava ja lipun hinnalla pääsi myös viereiseen talonpoikaismuseoon jossa näki millaista elämää täällä on aikaisemmin vietetty. Ja Dracula matkamuistoja tottakai löytyi tuhkakupeista viinipulloihin.

Päivä 37: Brasov - Bukarest
Säätiedotus lupaili sadetta vielä usemmaksi päiväksi ja päätin unohtaa Bucegin vaellukset ja lähteä etenemään kohti Bukarestia. Opaskirjani kehui Elvis villa hostellin olevan "dynaamisen australialaispariskunnan" omistuksessa, mutta sitä pyörittikin ahne, jatkuvasti paikkaa ylibuukkattuna pitävä aasialaisheppu. Vaikka olin tehnyt varauksen Brasovissa, jouduin nukkumaan lattialla ja samoin kävi useille vieraille siellä ollessani.

Päivä 38: Bukarest
Ihmiset joita tapasin matkan aikana, kaikki kehottivat jättämään Bukarestin väliin koska "se on niin ruma". No, ei tämä mitään maailman kaunein kaupunki - palkintoja voita, mutta itse asiassa pidin kaupungista. Bukarest oli mielenkiintoinen yhdistelmä länsimaisia putiikkeja uutuuttaan kiiltävissä rakennuksissa ja leveitä bulevardeja loputtomine neuvostotyylisine kerrostaloineen. Ja Piata Uniriilla oli lisäksi olutfestivaalit: tuoppi olutta kustansi alle 30 senttiä.

Päivä 39: Bukarest
Päivän kohteena oli Ceausescun kansan palatsi, pentagonin jälkeen maailman toiseksi suurin rakennus. En nyt ala mitään statistiikkaa luettelemaan, mutta toteanpahan vain, että ei tällä karpaatien nerolla kyllä mennyt hissi ihan ylimpiin kerroksiin asti. Mielenkiintoista kyllä, rakennusta esittelevä opas käytti aina "kun teloitimme hänet" sijasta "hänen kuolemansa jälkeen" ilmaisua puhuessaan Ceausescusta?

Päivä 40: Bukarest - Vama Veche
Sighisoarassa sain kuuman vihjeen Bulgarian rajan lähellä sijaitsevasta hippirannasta joten paikkahan piti käydä tarkastamassa. Ensin piti ottaa juna Constantaan, sieltä bussi Mangaliaan josta vielä vaihtaa minibussiin Vama Vecheen. Paikka oli toki kaiken sen matkanteon arvoinen: Entinen kalastajakylä oli muuntautunut ulkoilmabileiksi jossa sadat ihmiset juhlivat ja jumiuduin itsekin yhteen rantabaariin, missä paikallinen bändi, Urma, soitti tappokovaa settiä.

Päivä 41: Vama Veche
Oli pakko ostaa Urman CD eilen ja kun onnistuin lisäksi juomaan loput rahani eikä tässä kylässä ole pankkiautomaattia, jouduin käväisemään Magnaliassa nostamassa hiukan lisää valuuttaa. Iltapäivällä rantsulle ja uimaan mustaanmereen jossa törmäsin pariin vanhaan tuttavuuteen Sighisoarasta. Jälleennäkeminen toimi hyvänä tekosyynä jatkaa eilisiä juhlia ja kun Urmakin soitti taas keikan illalla, niin mikäs siellä oli ollessa.

Päivä 42: Vama Veche
Kahden päivän juhlinta vaati veronsa ja koko päivä meni ihan vaan puhallellessa. Vaikka Vama Veche on mukava bilepaikka, ei täällä oikeastaan muuta voi tehdäkään, joten päätimme siirtyä huomenna Bulgarian puolelle parin täällä tapaamani kaverin kanssa.


    

REPPUMATKAT

Unkari | Etusivu | Bulgaria