Ulan-Bator & Terelj 10.09.02 - 15.09.02

Mongolian raja-asema

     
Ulan-Bator

     
terelj

     
Jurtta Tereljissä

     
Ratsastusreissulla Tereljissä

     
Gandan Luostari

     

Päivä 16: Ulan-Ude - Ulan-Bator
Heräsin aamulla aivan jäässä Ulan Uden asemalla: Hytin ikkuna ei sulkeutunut kunnolla ja ulkolämpötila oli viiden asteen tuntumassa, joten tukin raon likaisilla sukilla ja jatkoin unia. Rajan ylitys oli hidasta hommaa, Venäjän puolella seisoimme viisi ja puoli tuntia, kun juna tutkittiin läpikotaisin ja Mongolian puolella sama show kesti kolme ja puoli tuntia. Päästivät kuitenkin poistumaan maasta, vaikka viisumin rekisteröinti oli tehty hiukan myöhässä.

Päivä 17: Ulan-Bator
Juna saapui Ulan Batoriin aamulla ja heti asemalla oli yöpaikan tarjoajia vastassa ruuhkaksi asti. Hostellilla pääsi taas pitkästä aikaa suihkuun jonka jälkeen suuntasin tutustumaan kaupunkiin. Yritin ostaa iltapäivällä junalippua Pekingiin, mutta joka juna oli myyty loppuun kuukaudeksi eteenpäin, joten päädyin hankkimaan piletin ensimmäiseen kaupunkiin Kiinan puolelle, josta sitten pitäisi päästä etenemään Pekingiin.

Päivä 18: Ulan-Bator
Päivän suunnitelma oli löytää itselle tyylikäs Mongolialainen hattu eli hyppäsin taksiin ja hurautin paikalliselle piraattitorille, jossa tuli vietettyä useampi tunti ja se hattukin lopulta tarttui matkaan kolmella eurolla. Ja tulihan siellä testattua myös hevosenmaidosta tehtyä paikallista litkua, mielenkiintoinen makuelämys.

Päivä 19: Ulan-Bator - Terelj
Samassa hostellisa majaili pari kaveria, joita kiinnosti myös jurtassa yöpyminen joten hyppäsimme aamulla taksiin ja hurautimme Tereljiin, jossa meitä vastassa oli heppu kolmen hevosen kanssa: Kävi ilmi, että varaamaamme majoitukselle ei mennytkään tietä, vaan matka piti taittaa hevoskyydillä. Enpä ollut aikaisemmin päässytkään ratsastamaan, mutta hyvinhän se sujui, olen näköjään luontainen cowboy!

Päivä 20: Terelj - Ulan-Bator
Heräsin taas palellen ja aamupalaksi ostettu jugurttikin oli jäätynyt, eli lämpötilan täytyi olla nollan tienoilla. Yhdentoista pintaan aurinko lämmitti jo hiukan ja hyppäsimme hevosten selkään suunnistaen kolmen tunnin vaellukselle Tereljin ympäristöön. Hieno reissu, mutta kovasta Mongolialais-satulasta johtuen takamus oli hellänä vielä useamman päivän.

Päivä 21: Ulan-Bator - Dzamyn-Ude
Suuntasin aamulla Gandanin luostariin joka osoittautui miellyttäväksi paikaksi. Istuskelin sen sisäpihalla ja kuuntelin jostain kuuluvaa huilunsoittoa samalla pohtien munkiksi ryhtymistä. Muistin kuitenkin viimein heidän elävän selibaatissa ja napsahdin järkiini. Vierailin vielä Mongolian historiallisessa museossa ennen Kiinan junaan hyppäämistä.


    

REPPUMATKAT

Irkutsk & Listvyanka | Etusivu | Peking