Utila 17.7 - 27.7.2008

Traktorit

     
Sekatavarakauppa

     
Rapu

     
Utilan terassinäkymät

     
Sukeltamassa

     
Hedelmäkauppa

     
Utila

     
Papukaijat

     
Sukellusreissulla

     
Karnevaalit Utilassa

     
Eksoottinen kala

     
Barracuda

     

Päivä 48: Tela - La Ceiba - Utila
Snorklailu Belizessä oli niin tajunnanräjäyttävä kokemus, että päätin siirtyä Utilan saarelle, missä sukelluskurssit ovat kohtuullisen edullisia ja suorittaa siellä PADI:n open water-sertifikaatin. Jouhevan bussi - taksi - laiva yhdistelmän jälkeen olin perillä ja heti laiturilla joutui käyttämään Reksa Ruotsalaisen jalkatyöskentelyä sekä Ahtisaaren diplomaatin taitoja keplotellakseen itsensä housut jalassa sen sukelluspalveluja tarjoavan ihmislauman läpi.

Päivä 49: Utila
Kiersin tänään saaren kaikki sukelluspajat läpi ja vertailin paikkojen tarjontaa. Hinnat kaikilla olivat lähes samat ja erot tulivat lähinnä kylkiäisten muodossa. Parin tuumausoluen jälkeen kirjauduin saksalaiseen niche-pornoon viittaavasta nimestä huolimatta Utila Watersports merkkisen sukelluskoulun listoille. Kouraan lyötiin samantien järkyttävän paksuinen oppikirja josta pyydettiin lukemaan 180 sivua huomiseksi... No siinäpä se ilta mukavasti kuluikin.

Päivä 50: Utila
Kurssin hintaan kuului myös kolmen yön ilmainen majoitus joten raahauduin aamulla kamojeni kanssa sukelluskoululle missä ilmeni, että "oli sattunut jokin virhe" eikä petipaikkoja ollutkaan vapaana... Päivä kului videolta juuri lukemiani oppitunteja katsellen ja jokaisen lopussa oli vielä pieni koe, jotka kaikki menivät heittamällä läpi. Illanpäälle mulle järjestyi vielä "hätämajoitus" joten ei tarvinnut enää lähteä sitäkään metsästämään.

Päivät 51: Utila
Aamulla hiukan vielä teoriaopintoja jonka jälkeen sukelluskamppeet niskaan ja matalaan rantaveteen testailemaan opittuja asioita käytännön tasolla. Turpakarvoitus aiheutti pientä vuotoa maskiin, mutta se hinta on seksikkäästä ulkonäöstä maksettava... Ja se maskikin opittiin lopulta tyhjentämään sukelluksissa. Tunne oli aivan käsittämättömän hieno kun ensimmäistä kertaa hengitti veden alla: tästä se lähtee...

Päivät 52: Utila
Aamulla kävimme lisää teoriaopintoja läpi ja lounaan jälkeen merelle sukeltamaan. Katselin jo eilen, että mun pariksi määrätyllä kaverilla ei ole homma täysin hanskassa ja tänään se ei onnistunut tasaamaan painetta korvistaan ja vaurioitti tärykalvoaan niin, että joutui keskeyttämään koulutuksen... Kurssiin läpäisemiseksi piti myös suorittaa 200 metrin uintikoe ja kymmenen minuutin vapaakellunta. Helppoa kauraa.

Päivät 53: Utila
Tekaisimme loppukokeen joka meni heittämällä läpi jonka jälkeen suorittamaan kahta jäljellä olevaa koulutussukellusta. Homma sujui siihen asti hyvin kunnes lähdimme siirtymään päivän toiseen sukelluskohteeseen. Moottori vaan huutaa, mutta paatti ei liiku mihinkään? Epäilimme ensin vaihdelaatikon menneen, mutta se näytti toimivan ok. Lopulta yksi kouluttajista pulahti vilvoittelemaan veteen ja huomasi potkurin tippuneen meren pohjaan... Toinen vene hinasi meidät lopulta satamaan ja valmistuminen lykkäytyi huomiselle.

Päivät 54: Utila
Viimeinen sukellus vielä aamupäivällä ja olen nyt ns. PADI sertifikoitu sukeltaja! Loppupäivä kului ihan vaan öllötellessä ja illalla kävimme hiukan juhlistamassa kurssikavereiden kanssa valmistumistamme. Ihme homma, mutta jostain syystä country musiikki tuntuu olevan täällä kovassa huudossa, joka toisesta baarista kuuluu slide-kitaran vaikerrusta?

Päivät 55 & 56: Utila
Torstai-iltapäivällä oli tarkoitus käydä suorittamassa pari hupisukellusta, mutta paikalle koukouillessa kuulen, että merenkäynti on liian kovaa ja paatti pysyy satamassa... No nimi huomisen iltapäivän listalle ja takaisin hotellille. Perjantaina uusi yritys ja tällä kertaa mun lisäksi muita ei ole lähdössä sukeltamaan joten sekin reissu peruttiin. Pitäähän mun saada suoritettua kurssihintaan kuuluvat neljä ilmaista sukellusta eli olen ns. jumissa täällä saarella. Vaikka voisi kai sitä huonompiinkin paikkoihin juuttua.

Päivät 57: Utila
Aamun ensimmäinen sukelluspaatti lähti jo seitsemältä joten herätys oli omaan makuun hiukan turhan aikaisin. Mutta olipahan reissu: Näkyvyys oli huippuluokkaa ja päivän bongaussaldona oli mm. kilpikonna, muutama merihevonen ja aivan käsittämätön määrä muita kaloja, jäi harmittamaan etten vuokrannut vesitiivistä kameraa tälle reissulle... Illalla Utilassa huipentuivat koko viikon juhlitut karnevaalit, mutta olo oli hiukan vetämätön ja painuin pehkuihin jo ennen yhdeksää.

Päivät 58: Utila
Tänään pistin sitten elämän risaiseksi ja vuokrasin kameran. Ja kun kerran vuokrattiin niin tuli niitä kuviakin sitten otettua: 255 kpl kahden n. 55 minuutin sukelluksen aikana. Täyttä sontaahan niistä suurin osa oli, mutta oli joukkoon sattunut muutama varsin onnistunut otoskin. Utilassa vierähti sitten lopulta 11 päivää ja tänään heräsin siihen tosiseikkaan, että tätä reissua on enää kuukausi jäljellä...


    

REPPUMATKAT

San Pedro Sula & Tela | Etusivu | Tegucigalpa & Copan