Puola 13.6 - 25.6 2005

Varsovan Linnanaukio

     
Hevosvaunut

     
Vanhan kaupungin aukio

     
Lublin

     
Lublinin nuorisoa

     
Majdanekin krematorio

     
Majdanekin suihkut

     
Vihannetori Krakovassa

     
Krakova

     
Auschwitz

     
Kuoleman muuri

     
Tatra vuoret

     
Zielony järvi Tatralla

     
Czamy Staw Gasienicowy

     

Päivä 7: Varsova
Yöbussissa ei tullut juuri nukutuksi kun rajan ylityksiä oli matkalla kaksi. Jos muuten mietit, miksi Liettua jäi välistä, niin Baltian ja Puolan matkakertomus vuodelta 2003 auttaa varmasti ymmärtämään asiaa. Perillä Varsovassa rajoitin illan aktiviteetit ruokailuun ja pariin olueen muiden hostellivieraiden kanssa.

Päivä 8: Varsova
Varsovakin on tullut aikaisemmin nähtyä, mutta viimeksi valokuvat jäivät ottamatta joten suuntasin aamulla vanhaan kaupunkiin räpsimään fotoja. Matkalla sinne tuli ohitettua mielenkiintoinen alue, jossa pitkän matkaa joka toinen putiikki tarjosi striptease showta ja joka toinen kebabeja? Harkitsin jo pienen kierroksen tekemistä siellä illalla: kebab, lapdance, kebab, lapdance, kebab...

Päivä 9: Varsova
Eilen hostellilla oli melko kosteat juhlat ja päätä jomotti sen verran, että päivä kului petissä lueskellen. Mikä ei sinänsä ollut mikään menetys, vettä satoi koko päivän niin ettei kaupungilla olisi kyllä viihtynytkään.

Päivä 10: Varsova - Lublin
Olin aamulla juna-asemalla vähän turhan aikaisin, mutta siinähän se kului ihmisiä katsellessa. Lublinissa vasta kolmannessa hostellissa oli vapaita sänkyjä ja se oli lisäksi näitä "vanhan liiton" paikkoja, joista kaikki heitetään päiväksi ulos eikä palata saa vasta kuin viiden jälkeen. Mielenkiintoinen liiketoimintamalli?

Päivä 11: Lublin
Aamupalan jälkeen ohjelmassa oli se pakollinen turistikierros jonka aloitin vanhasta kaupungista. Paikka oli melko rapistuneessa kunnossa, mikä toisaalta loi sille omanlaisensa charmin. Paikallinen linna oli komea ulkoapäin, mutta sisällä ei ollut mitään nähtävää, tosin en raskinut ostaa lippua linnan museeon, ehkäpä ne nähtävyydet olivat siellä?

Päivä 12: Lublin
Päivän kohteena oli Majdanek, Euroopan toiseksi suurin keskitysleiri joka sijaitsee muutaman kilometrin Lublinin ulkopuolella. Kävelyreitti leirin ympäri oli yli viisi kilometriä, mikä antaa hyvän kuvan sen koosta. Suurin osa puuparakeista oli purettu, mutta krematorio ja muutama muu rakennus oli vielä vierailukunnossa. Piipahdin kaupunkiin palattuani vielä kello viiden messussa: Puolalaiset ovat niin uskonnollista porukkaa, että vaikka kirkoissa on jumalanpalveluksia neljä kertaa päivässä, jokaiseen riittää tuvan täydeltä väkeä.

Päivä 13: Lublin - Krakova
Bussimatka Krakovaan kesti kahdeksan tuntia, mutta maisemat Puolan maaseudulla olivat hienot ja reitti kulki myös muutaman kauniin pikkukaupungin läpi. Perillä Krakovassa astelin ensimmäiseen vastaan tulleeseen hostelliin ja jätin kamani sinne ennen piipahtamista Wawelin linnassa. Lievässä epäuskoisuuden tilassa maksoin 2,5 euroa sisääpääsymaksua kirkkoon. Sitä on aina kuvitellut, että jumalan huoneet ovat avoinna niitä tarvitseville ilman mitään ylimääräisiä maksuja?

Päivä 14: Krakova
Krakovan keskusta oli aivan tukossa turisteista, mutta hyvästä syystä: Siellä on ehdottomasti hienoin vanha kaupunki missä olen vieraillut. Tutustuminen kaupunkiin katkesi yhdessä välissä tylyllä tavalla: Olin ottamassa valokuvaa poikkeuksellisen kuvauksellisella kadulla, kun pari rynkyllä varustautunutta kaveria nappaa mut kainaloista kiinni ja raahaa pakettiautolleen. Kävi ilmi, että oli kuvannut hiukan liian lähellä USA:n suurlähetystöä ja taleban partani sai ilmeisesti hälytyskellot soimaan. Päästivät kuitenkin lopulta menemään kun kiistin olevani suomalaisen terroristisolun jäsen.

Päivä 15: Krakova - Auschwitz - Krakova
Päiväretki suuntautui Oswiecimiin joka tunnetaan paremmin saksankielisellä nimellä Auschwitz. Junalla ei pääse aivan perille asti niinkuin ennenvanhaan joten loppumatka piti kävellä. Tarkoitus oli osallistua opastetulle kierrokselle, mutta hinnat olivat sen verran rasvaiset, että päätin ostaa opaskirjan ja kävin paikan läpi sen avulla. Auschwitz oli niin täynnä ihmisiä, että välillä parakeissa ei mahtunut liikkumaan, mutta ruuhkat helpottivat kun siirryin Birkenaun leirille. Birkenau oli muutenkin autenttisemman oloinen paikka, mitään ei ollut rakennettu sodan jälkeen...

Päivä 16: Krakova - Zakopane
Sain eilen ilmeisesti lämpöhalvauksen tai auringonpistoksen ja olo oli yhä kaamea, mutta olin jo ostanut bussilipun Zakopaneen, joten matkaa piti jatkaa. Perillä jäin samantien huilaamaan hostellille ja nukuin koko illan. Tatra vuoristo näytti komealta ja tuskin maltoin odottaa sinne pääsemistä.

Päivä 17: Zakopane
Olo ei ollut vieläkään aivan sataprosenttinen ja päätin lepäillä vielä tämänkin päivän. Lomallahan tässä ollaan, eikä se vuoristo sieltä mihinkään katoa...

Päivä 18: Zakopane
Aamu valkeni aurinkoisena ja kun olokin oli jo parempi, suuntasin kabiinihissille, jolla nousin Kasprowy Wierchin sääasemalle. Huipulta oli mahtavat näkymät ja istuskelinkin siellä melkein tunnin ennenkuin siirryin rauhallista vauhtia takaisin Zakopanen kylään.

Päivä 19: Zakopane
Eilinen kävely kivisti yhä "lihaksia", mutta palasin vielä vuorille ja tällä kertaa valitsin eri reitin alas. Maisemat eivät olleet aivan yhtä komeat kuin eilen ja matkan varrella oli pari tympeää nousua, mutta selvisin illaksi takasin hostellille.


    

REPPUMATKAT

Latvia | Etusivu | Slovakia